Яхния с белен боб Мунг

Боб мунг се използва както в индийската, така и в кухнята на Китай, Филипините, Малайзия, Тайланд и др. Счита се, че за първи път е бил култивиран в Монголия, откъдето се е разпространил към Индия преди около 4500 г. Боб мунг е бил много популярен и в някои части на Гърция, където се готви неолющен. Познат е и в България под името папуда.

Счита се, че той е добър източник на протеин за хората, които не ядат месо. В сравнение с другите видове бобови растения, мунг съдържа най-малко от дразнещите стомаха вещества, може би затова е по-популярен.

През последните десетилетия той се използва все повече по широкия свят, като вече е достигнал и у нас. Много диетолози казват за него, че е суперхрана и има редица доводи в полза на това твърдение.

Боб мунг не е пряк роднина на белия боб, който сме свикнали да ядем у нас (Phaseolus vulgaris). Макар и двете да са от семейство Бобови, зрелият фасул, който познаваме в България, принадлежи към рода Фасул, докато бобът от сорта мунг е от рода Вигна. Поради това двете растения колкото си приличат, толкова и се различават помежду си. Той е един от най-добрите източници на растителен протеин, които можете да намерите някъде. В аюрведичната кухня е почитан като една от ключовите храни. Той има леко сладък вкус и е изключително наситен с хранителни и лечебни качества. Боб мунг може да се комбинира с други бобови, а също и със зърнени култури, и, разбира се – с всякакви зеленчуци.

Този сорт боб има забележително високо съдържание на фибри, както и на витамини като почти всички от B комплекса, а също така и минерали като манган, магнезий, желязо, цинк и фосфор. Още една от най-полезните характеристики на този фасул е и богатството му на аминокиселини. Поради това той намира приложение не само в кулинарията, но и в индийската медицина.

Боб мунг е безвредна храна с изключително положително въздействие върху организма. Той може да се приема както от малки деца, така и от възрастни хора, дори е особено подходящ заради лесната си смилаемост. За разлика от нашенския зрял бял боб или фасул, който натоварва храносмилането.

За бременните боб мунг е особено подходящ. Благодарение на високото си съдържание на витамин Б9, наричан още фолий, той предпазваща развиващия се плод от редица малформации в областта на мозъка и на гръбначния стълб, както и от спонтанен аборт по време на първия триместър. По време на бременността на много жени по света се предписва като хранителна добавка синтетичният еквивалент на фолия – а именно добре познатата ни фолиевата киселина.

Освен всичко това растението има също и антибактериални свойства. Действието му е изключително пречистващо за храносмилателната система, а по този начин и за целия организъм. Идеален начин е да подобрим статуса на имунната си система, особено когато искаме да се преборим с вирусите.

Вкъщи много обичаме да хапваме боб Мунг, като най-често го приготвяме по рецептата, която искам да споделя днес с вас.

Необходимите продукти са:

  • 1 чаша (от 240 мл) или 200 гр. белен Мунг
  • 4-5 ч.ч. вода
  • 2 средно големи моркова
  • 1 зелена чушка
  • 2 големи скилидки чесън, накълцан
  • 1 средна глава лук, нарязан ситно
  • 1 среден домат, настърган или ситно нарязан
  • 1/2 ч.л. куркума
  • сол
  • малко зехтин
  • 1/2 ч.л. джоджен
  • магданоз по желание

Измийте много добре боба под течаща вода. Беления боб Мунг няма нужда от предварително накисване.

В подходяща тенджера задушете зеленчуците с малко водата, зехтин и сол. Когато омекнат, прибавете боба, подправките и останалата вода. Покрийте тенджерата с капак и гответе на среден към слаб огън докато боба се свари и зрънцата й вече не са цели. Отнема около половин час.

С това количество вода яхнията става много гъста. Добре е да се знае обаче, че бобовите и зеленчуците е добре да се варят в малко вода – така се запазват повече вкусовите им качества. Ястието може да се разреди по желание след като е готово.

Щом ястието е готово, ако трябва добавете още вода, сол и подправки. По желание може да добавите и настърган пресен джинджифил, лимонов сок и листенца пресен кориандър или магданоз.

Най-важната съставка остава любовта.