Проблемът с прясното мляко и другите млечни продукти

Няма нищо лошо човек да пие прясно мляко от появата си до навършването на две години, стига то да е от неговата майка и следователно  – прясно, сурово и натурално. В идеалния случай майката трябва да се придържа към богата на енергия и хранителни вещества диета от сурови храни преде и по време на бременността.

По една или друга причина обаче някои децата не се кърмят и биват отглеждани с краве мляко или със синтетични хуманизирани млека, които са почти двадесет пъти по-концентрирани от кравето мляко.

Кравето мляко е богато на протеини, минерали и мазнини – необходимост за телето, което наддава 13,5 – 22,5кг за една година. Не е нужно да се уточнява, че нашите бебета не растат толкова бързо. Кравето мляко съдържа поне четири пъти повече протеини и над шест пъти повече минерали от майчината кърма. За бебето е изключително трудно да преработва едно толкова концентрирано мляко. Човек не произвежда толкова ензими за преработка на млечни продукти както кравите. А при липсата на подходящи ензими в нужното количество бебетата започват да страдат от храносмилателни проблеми и конгестия (медицински термин, с които се означава оток на лигавицата на дихатебните пътища, белите дробове и наличие на секрет в тях. Тук могат да се отнесат запушване на носа, белодробен застой, застойна сърдечна недостатъчност и др.) на слуз в синусите, белите дробове, главния мозък и ушите. Много алергии възникват от прекалената конгестия, предизвикана от консумацията на краве мляко.

Възрастните хора изобщо не могат да преработват прясно мляко и с възрастта проблемите им с конгестията стават все по-сериозни. Освен това кравето мляко е бедно на есенциални мастни киселини, а те са жизнено необходими за хората при производството на холестерол , стероиди, мозъчна и нервна тъкан. Суровото краве мляко служи по-скоро за растежа на скелета и мускулите, докато майчината кърма подхранва растежа на главния мозък и нервите. Това е една от главните разлики между тревопасните и хранещите се с плодове.

Точно между третата и четвъртата си година повечето деца губят способността да произвеждат ензими за преработка на прясното мляко. Така е, защото биологично е предопределено да преустановим консумацията на мляко между третата и четвъртата си година. Тъй като при човека липсват необходимите храносмилателни ензими за преработка на прясно мляко, организмът започва да произвежда все повече слуз. Прясното мляко дразни силно лигавицата на стомашно-чревния тракт и тя произвежда много слуз. Смесена с нишесте, тази слуз може да доведе до образуването на дебела слузна плака по чревните стени.

Тъй като варим (пастьоризираме) прясното мляко, ние променяме химичния му състав – от алкалообразуващо в киселинообразуващо. В химията, когато искаме да променим някое химическо съединение, ние го загряваме. Загряването или готвенето унищожават всички водоразтворими витамини, особено вит С и витамините от В-комплекс. То насища мазнините и свързва някои протеини с минерали и минерали с други минерали.

“Какво става с малкото теле, ако вместо със суровото мляко на неговата майка го храним с пастьоризирания му вариант? Умира.“ Д-р Робърт Морс

Настинката, грипът, заушката или какъвто и да е проблем с лимфната или дихателната система в огромната част от случаите се дължи на конгестията от млечните продукти. Щитовидната и паращитовидните жлези са разположени в гърлото. Те също се задръстват от образуваната в резултат на консумацията на млечни продукти слуз, което води до ускорено или най-често – до забавено функциониране на тези тъкани. Щитовидната и паращитовидните жлези отговарят за усвояването на калция от тялото. Когато функциите им започнат да се нарушават поради конгестията, токсините и възпаленията, породени от млечните продукти, оползотворяването на калция започва да страда – точно обратния резултат на този, към който се стремят хората, като консумират млечни продукти. Стигне ли се до липса а оползотворяване на калция на клетъчно ниво, могат да възникнат множество състояния, включително депресия, нервна и мускулна слабост, както и слабост на съединителната тъкан. Всички те са странични ефекти от конгестията на слуз в тъканите в резултат на консумация на млечни продукти.

Калцият е широко срещаш се в природата минерал. Най-висока концентрация на използваем от човешкия организъм калций се наблюдава в сусамовото семе и в морските водорасли (като келп). За да бъде усвоен правилно, калцият се нуждае от магнезий. В плодовете и особено в зеленчуците калцият и магнезият са съвместими. Тъмнозелените листни зеленчуци са изключително богати не калций, магнезий и флавоноиди, които се нуждаят едни от други, за да бъдат оползотворявани както трябва. В кравето мляко обаче калцият е много повече от магнезия. Това също допринася за невъзможността да усвояваме калция от прясното мляко. Смята се, че по- малко от 20% от калция в прясното мляко се усвоява от организма. Повече калций оползотворяваме от плодовите сокове, отколкото от прясното мляко.

След като прясното мляко бъде подложено на топлинна преработка, минералите са йонизират и действието им от алкалообразуващо става киселинообразуващо. Това може да доведе до образуване на камъни, мускулна слабост, възпаление на стомашно-чревния тракт и други състояния. Истинността на това твърдение се потвърждава от факта, че мнозина, които пият прясно мляко и вземат калциеви добавки, въпреки всичко страдат от остеопороза. Трябва да започнем да мислим не за вземането на добавки, а за оползотворяването на съответните хранителни съставки от тялото. Отговорът не е в големите дози калций, а в правилното му усвояване.

Паразитите са друг резултат от консумирането на млечни продукти. Тъй като те са най-слузообразуващите от всички храни, които консумираме, следвани от рафинираната захар, те предизвикват силна конгестия в човешките тъкани. Дрождите, гъбичките и червеите се хранят и развиват бурно в условията на конгестия.

Много изследвания свързват консумацията на пастьоризирано мляко с диабета. Антителата, които тялото създава, за да се бори с тези промени, вредни млечни протеини, атакуват и бета-клетките в панкреаса. Бета-клетките са в Лангерхансовите островчета в панкреаса и функцията им е да отделят инсулин.

Много загрижени за здравето хора днес приемат ацидофилус с лактобацилус и други от този род. Защо? Ако не консумирате млечни продукти, няма да имате нужда да приемате тези бактерии, които участват в разграждането на млечните протеини и захари.

По-важно за вашето здраве е да прочистите напълно тялото си от тези токсини и от хранещите се с тях бактерии.

Създаването на чревна флора не е трудно. Не можете да се опазите от бактериите – такъв е редът в природата. Бактериите се хранят с отпадъчните продукти на вашето тяло, с вторичните продукти от храносмилането и метаболизма, като по този начин го прочистват от тях. Запомнете – вашата чревна флора се променя успоредно с начина ви на хранене.

Кои са алтернативите на млечните продукти?

  1. Растителни млека – те са може би най-популярната алтернатива, тъй като не само се предлага голям избор от различни вкусове, но всички те не съдържат лактоза и са с ниско съдържание на калории, а същевременно са богати на полезни витамини и минерали, като калций, витамин Д, витамин Б12. Растителните млека обикновено се приготвят от соя, бадеми, ориз, кокос, ядки, овес или някои по-нестандартни продукти като лен и коноп.

Соевото мляко е едно от най-често срещаните. Вкусът му първоначално може да се стори малко особен за тези, които не са свикнали с него. Повечето марки предлагат, както неподсладена, така и подсладена версия на продукта. Това, което прави соевото мляко толкова популярно, е по-високото му съдържание на протеини спрямо останалите растителни млека, както и ниското количество мазнини. Една чаша соево мляко съдържа приблизително 7 гр. белтъци, 4 гр. мазнини и само 80 калории. За сравнение, една чаша краве мляко обикновено съдържа 8 гр. белтъци, 8гр. мазнини и 149 калории.

Бадемовото мляко е любимия избор на повечето хора, заради мекия си и приятен вкус. Още една причина да е така популярно е, че всеки може лесно да си направи бадемово мляко и вкъщи, като единствените неща от които се нуждае са бадеми, вода и блендер. Една чаша от продукта съдържа ориентировъчно 1 гр. белтъци, 2.5 гр. мазнини и 39 калории.

Кокосовото мляко е с по-кремообразна текстура и богато на мазнини, което го прави перфектния избор за съчетание с чаша кафе, както и за заместител в готвенето. Кокосовото мляко съдържа около 1 гр. белтъци, 5 гр. мазнини и 74 калории за една чаша.Оризовото мляко е едно от най-сладките и си подхожда доста с ядки и мюсли. В една чаша оризово мляко се съдържат обикновено около 1 гр. белтъци, 2 гр. мазнини и 113 калории

2. Растителни сирена – все още не може да се намери на пазара голямо разнообразие от сирена на растителна основа на пазара, но и тази ниша се разраства и успешно печели фенове. Вкусът, текстурата и хранителната стойност на различните сирена варират в зависимост от базовия продукт, както и от производителя.

Соевото сирене  или т. нар. тофу е едно от най-често срещаните на пазара. Обикновено то се произвеждат от соев протеин в комбинация от други съставки, които помагат за вкуса и структурата на продукта.

Ядковите сирена са популярен избор, тъй като те са не просто вкусни, но процесът на производство обикновено включва ферментация, която добавя още полезност към продуктите. Ядките се разбиват и ферментират със същите или подобни добри бактерии, които се използват при производството на млечните сирена, като след това се добавят сол, подправки и други съставки до постигане на желания вкус. Ядковите сирена най-често се произвеждат от кашу, бадеми или орехи.

Кокосовите сирена са друга често срещана алтернатива. Кокосът има високо съдържание на мазнини, което позволява лесното производство на меки, кремообразни сирена. За да се избегне вкусът на кокос, се добавят допълнителни съставки като сол, масло, подправки, лимонов сок.

Други, не толкова често срещани алтернативи биват сирена от различни видове брашна, кореноплодни зеленчуци (моркови и картофи) или аквафаба.

3. Растително кисело мляко – тези млека следват същия процес на ферментация, който съществува и при киселите млека с млечен произход. Както при растителните млека, повечето алтернативи тук също са разработени на базата на соя, кокос, бадем или коноп. Хранителната им стойност отново се различава в зависимост от производителя или конкретното мляко. Най-популярната алтернатива е кокосово кисело мляко, което в зависимост от производителя обикновено съдържа приблизително 80 калории, 3.5 гр. мазнини, 1 гр. белтъци и 6 гр. въглехидрати за 100 грама, като за сравнение една чаша кисело мляко от краве мляко обикновено съдържа 149 калории, 8 гр. мазнини, 8 гр. белтъци и 11 гр. въглехидрати.

Алтернативите на млечните продукти вече може да откриете в почти всеки голям супермаркет или в специализираните био и диетични магазини или лесно и бързо да приготвите вкъщи. Без значение дали изключвате млечните продукти поради здравословни, етични или екологични причини или желаете просто да разнообразите менюто си, не се страхувайте да експериментирате и да опитате богатото разнообразие от вкусни веган продукти.

Научете истината за храните, които консумирате. Не позволявайте да ви влияят медиите, защото в днешното общество парите са станали по-важни от човешкото здраве и добруване. Жизненоважно е да детоксикирате тялото си от конгестията, натрупала се през годините на консумация на слузообразуващи храни.