Натуропатия и науката за детоксикация

Натуропатията или детоксикацията е малко позната природна наука, използвана в продължение на векове от стотици хиляди човешки същества и животни по целия свят. Тя действително възвръща здравето и жизнеността на физическото, емоционалното и ментално тяло. Детоксикацията включва науките химия, биохимия (моят любим предмет, по който не пропусках лекции), ботаника и физика.

За мен детоксикацията представлява сърцевината на истинското лечение и би трябвало да се намира в основата на съвременната медицина, но за съжаление е малко забравена в нашия “свят на лечение”. Тя е система за излекуване чрез насочване към причината за болестта. Включва разбирането, че тялото е лечителят и в основата на излекуването лежи енергията. Тя е резултат от това, което ядем, пием, дишаме, поставяме върху кожата си, това, което мислим и чувстваме. Това са шестте начина, по които си осигуряваме здраве и жизненост или болести и безсилие.

Повечето хора живеят, за да ядат. А аз бих искала да започнете да осъзнавате храненето като средство, осигуряващо живота. Това, което консумираме, влияе непосредствено върху здравето. Осъзнавате ли, че голяма част от физическите заболявания и неразположения, които голяма част от хората изпитват ежедневно, са резултат от организъм, натоварен с опасни токсини, който отчаяно се нуждае от детоксикация? Тя е процес, при който човек прави промени в начина си на живот, за да изчисти тялото си от вредни токсини, които могат да навредят на здравето му.

Някои промени може да са временни, като спазването на пречистваща диета, а други, може да са перманентни, като въвеждане на спорт и физически упражнения, консумация на повече течности, смутита, разбира се!

Когато ядем силно преработени, рафинирани или известни като „фалшиви“ храни, нашите черва се натоварват с нездравословните отломки от тези храни. Тези фалшиви храни, които се консумират в съвременното меню в големи количества, са пълни с токсини. Те често са добавени под формата на сиропи с висока фруктоза, хидрогенирани масла, опасни хранителни бои, подправки с неизвестни съставки, MSG (мононатриев глутамат), консерванти и други съставки, от които не само, че телата ни нямат нужда, но могат да увредят жизненоважни органи и системи. Също така може да се развие и хранителна зависимост, която е една от основните причини за покачване на излишно тегло и затлъстяване.

В здравето и в болестта няма нищо тайнствено или магично. Болестта е естествен процес! Когато разберем как работи тялото и кое причинява увреждането на тъканите, ще си изясним кое причинява болестните симптоми и как да се справяме с тях. Болестите не са нищо друго, освен знаци и симптоми, отразяващи нуждата на тялото да се прочисти и възстанови. Пресните, сурови храни, особено плодовете и зеленчучите, действат прочистващо. Те не само хранят тялото, но и го поддържат чисто отвътре.

Човешкото тяло е като двигател, който се нуждае от гориво, трябва да бъде почистван и възстановяван непрекъснато. Ако използвате некачествени горива, вашият автомобил няма да функционира правилно и в крайна сметка изобщо ще престане да работи. Същото се отнася и за тялото. Тъй като предпочитат да пълнят телата си с некачествени горива, храни, които остават много утайки в тъканите, хората трябва да прочистват телата си или да изтърпяват последствията.

Детоксикацията е наистина наука и изкуство сама по себе си. Тя е необходима реакция на консумацията на токсични храни, които задръстват човешкото тяло.

Човекът е единственият вид на тази планета, избрал да консумира храни, които не са в хармония с неговата природа. Известни учени смятат, че когато готвим или подлагаме на друга преработка храната си, ние променяме нейният химическия състав и енергията. Много от тях след въпросната преработка стават слузообразуващи, дразнят и възпаляват тялото. Някои храни, като преработените зърнени и млечни продукти, действат като лепило в тъканите. Други пък, като месото и преработените храни, съдържат смъртоносни химикали и тежки метали. Като добавим изпълненият с вредни химикали въздух, продуктите, които използваме върху кожата и в домовете си, разбираме колко трудно става на тялото да отстранява токсините. С други думи, готвените и преработените храни забавят отделителния процес на тялото и в повечето случаи токсичните вторични продукти от тези храни се складират в тъканите.

Тялото се опитва винаги да се поддържа чисто и силно, като се детоксикира. Това се осъществява посредством потенето, предизвикано от повишена температура, чрез повръщането, диарията, честото уриниране, настинките, грипа и чрез всекидневното освобождаване на червата. Колкото повече е интоксикиран човек, толкова по-интензивно става прочистването. Да вземем за пример бронхита. Ако първия път, когато тялото ви прояви симптоми на бронхит, отидете на лекар и той ви предпише антибиотици или дори извънредно високи дози вит Ц, симптомите изчезват. Следващият път обаче, когато тялото ви се опита да се прочисти, може да се появят симптоми на пневмония. Става така, защото бронхита и пневмонията не са болести, а просто възпалителни състояния, които тялото се опитва да елиминира. Симптомите може да се влошат и да проникнат по-дълбоко, защото първия път не сме позволили на белите дробове и бронхите да се прочистят както трябва.

Тази конгестия се причинява от повечето храни, които консумирате. Ако продължат да бъдат част от ежедневното ви меню, тялото отново достига точката, когато се налага да се прочисти от тази конгестия и човек трябва да изтърпи дори по- дълбоко ниво на прочистване.

Цялото тяло участва по време на тези прочистващи цикли, които се наричат лечебна криза (по-подробно ще напиша отделна статия за нея и ще я публикувам в блога ми), по време на която дейността на имунната система и на отделителните органи, включително кожата се засилва.

Ето защо е толкова важно никога да не третираме, а да детоксикираме и регенерираме. В процеса на детоксикация  тялото се прочиства. Истинската натуропатия включва науката за детоксикация и клетъчно регенериране.

Дайте си време и бъдете дисциплинирани, за да се върнете отново към живота посредством детоксикацията! Вложете в тази цел сърце, душа и самодисциплина. Детоксикацията ще бъде едно от най-великите неща, които ще направите за себе си.

И накрая в кръга на шегата…или не, споделям любим цитат с вас.

“Лекарите предписват лекарства, за които знаят малко, за да лекуват болести, за които знаят още по-малко, на човешки същества, за които не знаят нищо.”

Волтер, френски сатирик