Смути подходящо за горещи летни дни

▪️2 бр. замразени банани

▪️шепа замразени боровинки

▪️2 шепи спанак

▪️2 с.л. овесени ядки (без глутен)

▪️2 с.л. веган протеин

▪️2 ч.л. чиа

▪️1 ч.л. куркума

▪️150-200 мл. домашно приготвено овесено мляко.

Блендирайте всички съставки до желаната от вас гладкост.

Полезни ли са замразените плодове и зеленчуци?

Истината е, че замразените плодове и зеленчуци могат да съдържат повече полезни вещества от тези, които купуваме за „пресни”. Но само при две условия – ако са използвани свежи продукти и шоково замразяване. Сигурно се запитате как е възможно? Най-голям враг на витамините е дългото транспортиране и съхранението на стайна температура. В тези условия само за два дни повечето плодове и зеленчуци губят 50% от полезните си вещества. Ако плодовете и зеленчуците са замразени непосредствено след набирането им, загубата на витамини е минимална. Тук идва ред и на т.нар. шоково замразяване. При него само за минута-две зарзаватите се замразяват от -20°С до -40°С. Така се запазват максимално полезните вещества и външният вид на плодовете и зеленчуците, които не съдържат прекалено много вода. Замразените продукти могат да бъдат вредни, когато са замразени не пресни зарзавати, а такива, които са започнали да гният. В тях се развиват плесени и бактерии, които продължават да бъдат активни и след замразяването. Така за няколко месеца престой във фризера в полуфабриката се развиват опасни токсини. Подобен е и ефекта от размразяването и повторното замразяване.

❗За да запазите възможно най-добре външния вид на плодовете, а и полезните вещества, не ги подлагайте на бързо размразяване – например в топла вода, а ги оставете за няколко часа на стайна температура.

Зеленчуците – обратно, размразявайте в кипяща подсолена вода за 2-3 минути. Така ще останат хрупкави и свежи на вид, а полезните вещества в тях не преминават във водата.