Смути с манголд или непознатата супер храна

  • 4-5 листа манголд
  • резен джинджифил
  • 1 доза конопен протеин
  • 1 ч.л. спирулина
  • овесено мляко
  • фурма (по желание)

Блендирайте всички съставки и вкусете това приказно кремообразно смути.

Манголд или непознатата супер храна. Както знаем много добре – зелените листни зеленчуци са изключително полезни и богати на хранителни вещества. И докато всички познаваме спанака, копривата, китайското зеле и лапада – колко от вас са чували за манголда? Наричан е още спанаково или листно цвекло. По вид растението наистина прилича на спанака и цвеклото. Манголдът е особено популярен в средиземноморската кухня, а първата му документирана употреба е в Сицилия.

Манголдът е един от най-здравословните зелени листни зеленчука, тъй като е богат източник на множество полезни хранителни вещества. Той е зареден с полезни полифеноли, антиоксиданти и каротиноиди, които се борят със свободните радикали, възпалението и развитието на много болести.

Множеството здравни ползи, свързани с консумацията на манголда, до голяма степен се дължат на факта, че растението съдържа витамини К, С и А, както и витамин Е, рибофлавин и витамин В6. По отношение на минералите в манголда може да намерите магнезий, манган, калий, желязо, натрий и мед.

Зеленото растение е толкова полезно, че дори вече се отглежда в космоса. То е сред първите храни, които се отглеждат в планетарните космически станции за астронавти. Изборът му не е случаен, а е направен на база ценния хранителен профил, който има манголдът.