Смути “Rise and shine”

  • Шепа лапад
  • 2-3 розички броколи
  • 2 кайсии
  • 1 ч.л. мака
  • кокосово мляко/вода

Блендирайте всички съставки до получаването на хомогенна смес, отпий с наслада!

Лападът е един от природните дарове на пролетта, който расте свободно у нас. Обикновеният лапад е многогодишно тревисто растение от семейство Лападови (Polygonaceae). Среща се както у нас, така и в по-голямата част от Европа и се отглежда най-вече като листен зеленчук. Вирее предимно в районите с умерен климат и се среща често като диворастящо. Лападът е близък родственик с киселеца (Rumex acetosa) – имат сходен вкус и голяма външна прилика.

Лападът е една от ценните храни през пролетния сезон, от които не бива да се лишаваме и трябва да включваме редовно в менюто си. Той безспорно е един от най-здравословните зеленчуци наред с копривата, спанака заради голямото си разнообразие на витамини, минерали, белтъчини и въглехидрати. Освен това лападът е без никакво наличие на мазнини, което го прави отличен за здравословното хранене.

Със своя химичен състав лападът редовно присъства в менюто на вегетарианците, защото успешно замества месото. В химичния състав на лапада може да открием витамините А, В1, В2, В3, В6, В9, С, Е и К. Има щедри количества белтъчини, въглехидрати, флавоноиди, целулоза, дъбилни вещества, антрахинонови съединения, както и много минерални соли на желязото, калия, калция, натрия и фосфора.

В състава му влиза и ябълчна, оксалова и лимонена киселина. Ако редовно добавяте лапад, която приготвяте супи например, може да сте сигурни, че приемате достатъчно белтъчини. В половин чаша лапад се съдържат около 5г белтъчини, вит В2, желязо и магнезий.