Печен сладък картоф с пюре от авокадо и спанак, лимец и аспержи

Изпечете сладкия картоф. Преди да го сложите във фурната го измийте добре и надупчете с помощта на вилица. Не го белете. Когато е готов и поизстине го направете.

Измийте лимеца и го сложете да се вари с щипка сол. Необходими са му около 45мин.

Продуктите за пюрето от авокадо и спанак са:

▪️ 1 бр. авокадо

▪️ 200 гр. суров спанак

▪️ 100 гр. орехи

▪️ 2 с.л. зехтин

▪️ 1/2 лимон

▪️ 1 щипка босилек

▪️ 1 бр. скилидка чесън

▪️ 1 щипка хималайска сол

Нарежете почистения спанак и го пасирайте със зехтина. Прибавете останалите съставки и пасирайте до получаване на хомогенна смес.

Измийте аспержите и ги почистете. В тиган сложете около 1с.л. зехтин и като се сгорещи добавете аспержите. Аз ги добавям цели, но можете и да ги нарежете на по-дребно. Добавете 1-2 с.л. вода и поставете капак. Оставете аспержите да се задушат за 3-4 мин., след което добавете една счукана скилидка чесън, сол и каквито други подправки обичате. Оставете така още около 2 мин. Накрая изстисквам половин лимон, придава страхотен вкус.

Съществуват три разновидности на аспержите: американски и британски, които са зелени, френски в лилав цвят и испански и холандски аспержи, които са оцветени в бяло. Най-разпространените аспержи са зелените, белите са по-трудни за отглеждане, а лилавите са по-малки и с по-плодов вкус. Интересен факт е, че римският император Октавиан Август дори създал „Флот на аспержите“, когато зеленчуците трябвало да бъдат отнесени в Алпите и по този начин да се замразят за зимата. За значението на аспержите в древността говори наличието на рецепта именно с тази храна, открита в стара готварска книга от 3-ти век след Христа.В тях се съдържат много полезни хранителни вещества като фолиева киселина, калий, фибри, витамин В6, витамин А, витамин С и витамин В1, известен още като тиамин.

Аспержите са богати на фибри – Не само съдържат изключително малко калории (едва 32 ккал в 1 чаена чаша), но аспержите са богати на разтворими и неразтворими фибри.И двата вида се грижат за здравето на храносмилателната система, и могат да спомогнат, ако искаме да се отървем от няколко килограма в повече, натрупани през зимата. Тъй като тялото храносмила фибрите по-бавно, това ни помага да се чувстваме сити по-дълго време.

Аспержите съдържат витамин Е- Витамин Е се грижи за подсилването на имунната система и защитава клетките от уврежданията на свободните радикали.За да оптимизирате полезния ефект, консумирайте аспержите в комбинация с полезни мазнини, като зехтин например – тялото ни абсорбира витамин Е по-добре, ако е комбиниран с мазнини.

Аспержите са естествен афродизиак – Съдържанието на витамин В6 и фолат, както и на витамин Е, спомага за стимулиране на естрогена при жените и тестостерона при мъжете. Така че ако търсите малко допълнителна стимулация, добави аспержи в менюто за вечеря с любимия човек.

Аспержите са богат източник на фолат – 4 стръка аспержи съдържат около 22% от препоръчителната дневна доза фолат, който е особено важен за бременни или за жени, които планират да забременеят.

Аспержите съдържат витамин К – Подобно на други зеленолистни зеленчуци, аспержите са отличен начин да си набавиш витамин К, който е важен за кръвосъсирването и здравето на костите, като спомага за усвояването на калция.

Аспержите се грижат за доброто настроение – Високото съдържание на витамини от група В в аспержите се грижи за доброто настроение, намалява симптомите на стреса и раздразнителността. Освен това, аспержите съдържат триптофан, аминокиселина, която води до отделянето на серотонин в мозъка.