Защо накисваме предварително семена, ядки и варива?

Обяснението е съвсем просто и звучи по следния начин: ядките, бобовите и зърнените храни съдържат в себе си две вещества, от които ние хората нямаме нужда: ензимни инхибитори и фитинова киселина. Ензимните инхибитори предпазват семената в почвата от гнилостни процеси, докато настъпи подходящия момент за покълване, затова и усвояването им от човешкия организъм далеч не е пълно и ефективно. Фитиновата киселина от своя страна е толкова реактивна, че за да осигури на семената необходимите хранителни вещества за оцеляване се свързва с редица важни минерали (калций, магнезий и желязо), от които до нас в крайна сметка не стига почти нищо. Оказва се, че ензимните инхибитори и фитиновата киселина пречат на пълноценното усвояване на храната, като деформират нашите хранителни ензими и могат да доведат, както до хранителни дефицити, така и до редица неприятни симптоми като раздразнение на стомаха, газове и подуване.

Решение има и то е съвсем просто – предварително накисване на зърнените и бобовите храни, и ядките. При накисване ензимните инхибитори се неутрализират, а фитиновата киселина се отделя във водата. Не само – чрез накисване събуждаме ядките, бобовите и зърнените за живот, тъй като те са вече една стъпка по-близо до процеса на покълване. А всички знаем колко полезни и пълни с нутриенти са кълновете. И още – при накисване глутенът и протеините в тези храни стават по-лесно усвоими, а с водата, в която са киснали, се изхвърлят и голяма част от токсините в тези храни. И все пак, за да бъде накисването на ядките, бобовите и зърнените храни от полза е важно да спазваме няколко прости, но важни правила:

🌾Зърнени – накисват се в хладка вода, като водата трябва да ги покрие и да е 4-5 см отгоре. Хубаво е на всяка чаша вода да се добави супена лъжица лимонов сок или ябълков оцет. Това ускорява процеса на освобождаване на фитиновата киселина. Покрийте съда с кърпа или капак и оставете да се накиснат за определеното време. След това изхвърлете водата и ги изплакнете Ще видите, че са набъбнали и живи!

🍃Бобови – накисват се в топла вода, отново да ги покрие и да има няколко сантиметра отгоре. Тук може да добавите отново малко лимон, а при бобовите с форма на бъбрек да добавиш малко сода, защото при тях тя най-добре неутрализира вредните вещества. Покрийте съда и киснете необходимото време, като може да сменяте водата един, два пъти, като новата пак трябва да е топла и към нея да добавиш лимонов сок или сода. След като приключите с кисненето изхвърлете водата и ги изплакнете.

🥜Ядки и семена – те се накисват в хладка вода, отново да ги покрие и да има няколко сантиметра отгоре, защото набъбват. Ядките не са толкова богати на фитинова киселина, но имат много ензимни инхибитори. Към тях добавете малко хималайска сол. Солта активира ензими, които неутрализират ензимните инхибитори. Покрийте съда, а след накисване изхвърлете водата и изплакнете ядките и семената.

Така накиснати и измити, ядките и семената могат да се съхраняват в хладилник, обикновено до 24 часа. Ако искате да ядете ядки, а нямате време, накиснете ги поне 20 минути и ги измийте добре. Това ще махне част от вредните неща.Някои от семената, като чиа и ленено семе, не се мият след като се накиснат, а са готови за консумация. Може да ги използвате като добавка към салати, сокове, смутита или други ястия. При накисване чиа семената нарастват до 9 пъти и така освобождават чудесните хранителни вещества, които съдържат. Минималното време за киснене е 15-30 минути, но колкото повече ги киснеш, толкова по-полезни ще са те, най-добре е да ги оставиш цяла нощ. Също така чиа семената могат да се използват вместо яйца в различни рецепти. Просто заменете всяко яйце с 1 супена лъжица чия, накисната в 3 супени лъжици вода.