‘‘Откъде си набавяш протеин?‘‘

Често ми задават въпроса ‘‘Откъде си набавяш протеин?‘‘ Е, според последни проучвания най-добрият и чист протеин, който се усвоява в най-голяма степен, можем да си набавим от бобовите храни, суровите ядки и семената.

Бобовите храни са всички видове боб, леща, нахут, соя. Единствения проблем при соята е, че е генно модифицирана (което не е малък проблем и затова я ограничавам до минимум).

С ядките може лесно да се прекали, затова десетина ядки на хранене са напълно достатъчни, а от семената около шепа.

Повечето хора не консумират сурови ядки и семена, нали?

Повечето хора не ядат ядки и семена със седмици. Най-често купуват един пакет кашу, например, и го изяждат целия.

При суровоядството и веганството често се правят кълнове от зърнените храни. Тяхната консумация значително намалява замърсяванията в тялото. В ядките и семената обаче има ензимни инхибитори, като фитиновата киселина, която може да влоши работата на храносмилателната система. Ензимните инхибитори държат ядката в „консервирано“ състояние и не дават да расте. Когато попаднат в храносмилателната система, пречат на усвояването на хранителните вещества.

За да станат активни, ядките и семената трябва да бъдат в определена среда. Накисването във вода премахва ензимните инхибитори и започва процесът на покълване, който освобождава полезните ензими и хранителни вещества. Ако сте накиснали ядките и семената преди да ги консумирате, вие сте подобрили тяхната ценност, както енергийна, така и хранителна. При различните ядки и семена времето за накисване е различно (в блога има статия “Защо накисваме предварително семена, ядки и варива?”, в която може да видите кои ядки колко време трябва да се накисват.).