Какво представляват суперхраните и защо са важни за здравето на човешкия организъм

Нека първо спомена малко повече за това какво означава здравословно хранене и здраве.

В тези времена на информационен бум хората са претоварени от информация относно здравословното хранене. Интернет, телевизия, реклами, радио, масово рекламират здравословни продукти. Често информацията е противоречива. В едни източници, ще прочетете, че едни продукти са полезни, но в други – ще намерите различни мнения. Например според “балансираното” хранене, което е така популярно сега, задължително трябва да консумирате животински продукти, но според веганството животинските продукти са тези, на които дължим голяма част от болестите, които тормозят човечеството. Има още многобройно количество направления и системи за хранене и всички твърдят, че са здравословни.

Всичко това е много хубаво, но в цялото това многообразие от информация, често противоречива, човек се изгубва и не вижда общата и цялостна картина. За да получи реална представа за храненето, човек трябва да има представа за протичащите в тялото биохимични процеси.

Какво е здравословно хрaнене?

Здравословното хранене има две качества – да храни тялото с всички необходими вещества (микроелементи, витамини, аминокиселини, мазнини, въглехидрати) и очистителните процеси в тялото да преобладават над замърсяването. Тоест здравословно хранене е това хранене, което доставя на тялото всички необходими вещества, при това очистителните процеси преобладават над замърсяването.

Какво е здраве?

Според традиционната медицина здраве е състояние, при което нищо не ви боли и нямате симптоми. В момента, в който се появят симптоми, човека от здрав става болен.

Но дали е точно така?!

Например, човек до вчера се е чувствал добре, а днес изведнъж настива. Има носни секрети (слуз), които се извеждат от него, но те не се образуват в момента, а са се трупали в тялото през изминалите месеци. Та този човек дали наистина вчера е бил здрав?

Тук е важно да разберем, че повечето видове болести като настинки, грипове, алергии всъщност са процес на чистене на организма. Тялото само стартира тези процеси в резултат на замърсяване. В един момент, когато замърсяването в тялото се увеличи, то събира цялата енергия, с която разполага в момента и стартира очистителни процеси, които ние наричаме болести. Много добре знаем, че когато сме болни, нямаме много енергия и не ни стигат сили да вършим ежедневните зада  чи. Това се дължи на факта, че към този момент тялото използва голяма част от наличната енергия  за очистителни процеси, които са много енергоемки.

Разбира се има и втори вид болести, които вече не се дължат на очистителни процеси, а на нарушаване на нормалното функциониране на отделни органи или на тяхното увреждане.

Та определението, което аз мога да дам за здраве е, че това е състояние, при което организмът няма причина да стартира очистителни процеси, тоест боледуване, защото в него липсват замърсявания.

На практика такъв човек въобще не боледува. В съвременното общество такива хора почти няма.

За да сме максимално близо до такова чисто физическо тяло е важно да го прочистваме чрез натуропатията, която е обширна наука и включва лечебните гладувания и различни видове детокс програми, където хората продължително време се хранят с изключително лека храна, и естествено да имаме съзнанието с какво се храним и какъв начин на живот като цяло водим.

Суперхраните до голяма степен ни помагат в това наше начинание. Противно на общоприетото схващане, те не са поредната нова мода, а се използват от векове. В момента обаче са по-популярни от всякога и това се дължи главно на напредъка в медицината, който е доказал многобройните им предимства като повишаване на енергията и укрепване на имунната система. Все повече хора биват привлечени от суперхраните и преоткриват ползите от тези естествени и здравословни продукти.

За суперхрани се смятат храните, които са заредени с много повече полезни качества за единица калория в сравнение с останалите храни. Те са богати на минерали, антиоксиданти и други хранителни вещества, които ни предпазват от заболявания и поддържат силна нашата имунна система. За да бъде една храна, наречена суперхрана, тя трябва да отговаря на следните условия:

• В малък обем да е концентирала голямо количество полезни характеристики;

• Да се консумира в суров вид, за да се запазят ензимите и витамините в нея;

• Да се усвоява лесно, за да дарява организма с енергия.

За разлика от повечето здравословни храни, които имат 2 или 3 здравословни свойства, суперхраните често предлагат комбинация от повече от дузина ползи за здравето. Следователно те са мощни храни, които имат впечатляващо количество хранителни вещества и молекули с лечебни свойства.

Защо са важни суперхраните?

Защото в днешно време храните, които консумираме, имат по-ниска хранителна стойност. Новите производствени методи са основната причина за това, също така сме залети от нездравословни храни (индустрия за бързо хранене, използване на пестициди в селското стопанство…), което прави задачата да се храним здравословно още по-трудна. Този вид хранене е неблагоприятен за общото ни здраве и ефектите му спрямо нашето тяло, кожата, косата и имунната ни система. В допълнение, честотата на някои заболявания, пряко свързани с храненето, като затлъстяване, диабет, дислипидемия и рак, се е увеличила поради лоши хранителни навици. Тези открития ни карат да осъзнаем важността на здравословното хранене и суперхраните.

Ще се спра малко по-подробно на част от суперхраните, които задължително присъстват в дома ни.

Мака

Плодът мака е изключително богат на хранителни вещества, на фитонутриенти, витамини и минерали. Повишава енергията, засилва плодовитостта, намалява кръвното налягане и стимулира имунитета. Този ядлив корен, традиционно е бил използван като храна за подпомагане издръжливостта и устойчивостта на организма, както и като природен афродизиак с благоприятно влияние върху нормалния хормонален баланс.

Мака (Lepidium meyenii) произхожда от Южна Америка, вирее на голяма надморска височина, при студени условия и бедни почви и е едно от малкото растения, които оцеляват в суровите условия на Андите. Билката е ценена и използвана заради ядливия си корен. Освен като храна за местните жители, той е широко разпространен предимно сушен и стрит на прах. Концентрираното съдържание на богатия хранителен състав от витамини, минерали, въглехидрати го правят една от любимите супер храни.

Мака на прах като суперхрана е богата на въглехидрати, зарежда организма с енергия, спомага за издържливостта и адаптацията на тялото, което я прави много харесвана добавка към протеиновия шейк за спортисти и физически активни хора. Популярна е като една от храните афродизиак, поради което се използва и като природно средство с благоприятен ефект за нормалните функции на хормоналната система и хормоналния баланс в организма.

Мака на прах има леко сладникав вкус и аромат. Много подходяща за добавяне към смути, към протеинова напитка преди тренировка за повече енергия и издържливост. Често я използвам в рецепти за сурови десерти. Добавете към растително мляко и/или добавете към зърнената закуска за енергиен старт на деня.

Спирулина

За тази храна се смята, че притежава най-богатото съдържание на протеини, както и че е един от най-големите източници на желязо. Спирулината е богата на антиоксиданти, подсилва нашия имунитет и поддържа кръвоносните функции.

Тя допринася за нормалното функциониране на имунната система и на защитните сили на организма. Помага по напълно естествен начин на тялото да се справи по-бързо с вируси, грип и настинка. Намалява риска от възпалителни и онкологични заболявания. Осигурява мощна антиоксидантна защита на организма от оксидативния стрес, който е основен фактор за появата на възпаленията. Насърчава детоксикацията на тялото и има пречистващо кръвта действие. Спирулината в състава е естествен източник на желязо. Приемът на тази суперхрана подпомага кръвообразуването и повишава хемоглобина в червените кръвни клетки. Отразява се благоприятно при желязодефицитна анемия и нисък хемоглобин като намалява симптомите на умора, слабост и изтощение, свързвани с тези състояния. Подпомага метаболизма, спомага за подобряване на храносмилането и за контрола на теглото. Подкрепя здравето на сърцето и предпазва от сърдечно-съдови заболявания. Допринася за редуциране на лошия (LDL) холестерол.

Спирулината има уникални свойства, тя се състои от витамини като А, В, С, Е. Също така съдържа много полезни вещества и микроелементи, като хранителна добавка. Тя дори включва гама-линолова киселина. Тази киселина се намира в кърмата и е много рядка в природата.

Освен под формата на прах, може да намерите и спирулина на таблетки. Ние си взимаме цпирулина на прах, която слагаме в смутитата си.

Със спирулина също така можете да си направите и домашни маски за лице, които се използват за подмладяване, изглаждане на фините бръчки и подобряване на тена. Те също така коригират овала и правят кожата по-еластична. С маските за лице от спирулина можете да се отървете от акнето и да забавите стареенето на кожата.

Маската, която най-често си приготвям вкъщи е следната:

Супена лъжица спирулина под формата на прах разтварям в малко количество вода до хомогенно кашаво състояние. След това добавям зехтин в количество една чаена лъжичка и малко лимонов сок, буквално няколко капки.

Маската се нанасям върху мокро, предварително почистено лице. След около 20-тина минути измивам лицето си с хладка вода, подсушавам добре е нанасям подходящия за моята кожа серум, дневен крем и слънцезащитен крем.

Годжи Бери

Плодът Годжи Бери познат още като „вълчи боровинки“ или “вълче грозде” е една от най-популярните суперхрани в света. Идващ от Тибет и Монголия, днес годжи бери се отглежда и в много други държави. Това е породено от нарастващата популярност на лечебните му свойства върху човешкия организъм.

Тази суперхрана е изключително богата на антиоксиданти, фибри и витамин С. Съдържата повече бета каротен от морковите, повече аминокиселини от цветния прашец и повече желязо от спанака. Годжи Бери предпазват нашето тяло от болести като рак, лекуват очни проблеми, намаляват кръвното налягане, контролират диабета и са мощна антигъбична храна.

Дали всеизвестната легенда за китаеца, живял 252 години само защото всеки ден ядял годжи бери, е истина, не знаем, но малките „вълчи боровинки“ са един от най-ценните източници на здраве за човека. Те помагат за запазване младостта и добрия вид на кожата, действат превантивно срещу сърдечносъдови проблеми и помагат за засилване дейността на имунната система. Това растение е силен адаптоген – укрепва организма и спомага нормалната му работа в условия на стрес.

Лукума

Лукумата (Pouteria lucuma) е плодът на субтропично дърво, което вирее в Перу, Чили и Еквадор. Дърветата издържат на суша и предпочитат хладното време. Известни са като „златото на инките” още от древността, а плодът е жълтеникаво-зелен, с форма на яйце, с леко суха жълто-оранжева месеста част. Вкусът се описва като кленов или карамелен, дори може би леко подобен на тиква. Тя е изключителен източник на фибри, въглехидрати, витамини и минерали, съдържа желязо, витамин В3.

Лукумата снабдява с 14 есенциални микроелементи, като съдържа също значителни количества натрий, калий, калций, фосфор и магнезий. Тя съдържа 329 калории на 100 гр., богата е още на  въглехидрати, фибри, протеини. Високото й съдържание на калций поддържа силни костите и зъбите,фосфорът е важен както за костите, така и за производството на протеини, за храносмилането и за подържането на хормоналния баланс. Една супена лъжица лукума на прах доставя на тялото препоръчителния дневен прием на желязо, което стимулира имунната система и увеличава физическата издръжливост.

Учени от университета в Ню Джърси, САЩ са провели проучване, което оценило противовъзпалителния ефект от екстракта от лукума за зарастването на раните и стареенето на кожата. Резултатите дори вдъхновили учените от същия университет да кандидаства за патент на екстрактите от лукума и особено на маслото.

Пулпата на плода се суши, за да се произведе лукума на прах. Много популярно е също е брашното от лукума, което преди всичко се използва като подправка.

Изсушени, плодовете на лукумата се използват за направата на лукума на прах, която може да се добави към различни храни и напитки, например любимото смути. Тя задоволява нуждата от сладко, безглутенова е, съдържа антиоксиданти, влакна, въглехидрати, витамини и минерали, необходими за организма, а също е полезна за имунната система.

Хлорела

Родом в Тайван и Япония, тази суперхрана е богата с фитонутриенти, включително аминокиселини, хлорофил, бета-каротин, калий, фосфор, биотин, магнезий и витамини от В-комплекс.

Един от най-значимите ползи за здравето от хлорелата е, че тя абсорбира упоритите токсини, които пребивават в нашите тела, като олово, кадмий, живак и уран. Редовната консумация на хлорела може да предотврати натрупването на тежки метали в меките тъкани и органи на нашето тяло. Лъчевата и химиотерапията са най-често срещаните форми на лечение на рак в днешни дни. Всеки, който е преминал през едно от тези лечения, знае какви вреди нанасят на тялото. Високи нива на хлорофил в хлорелата защитават организма срещу ултравиолетовите облъчвания, докато отстраняват радиоактивните частици от тялото.

Проучване, публикувано през 2012 г. в  Нутришън Джърнал установява, че след 8 седмици прием хлорела клетъчната активност се подобрява. Изследователи от Университета Йонсей в Сеул, Корея изследвали здрави хора се повлияват от прием на хлорела като хранителна добавка. Резултатите показват, че хлорелата поддържа имунната система здрава и спомага клетъчната активност.

Загубата на тегло е трудно начинание, особено с напредването на възрастта. В едно изследване, публикувано в списание Medicinal Food, изследователи казват, че „приемът на хлорела води до забележими резултати в намаляване на мазнините, лошият холестерол, и намалява нивата на кръвната захар“. Хлорелата подпомага за регулиране на хормоните, обмяната на веществата, подобрява кръвообращението и насърчава по-високи нива на енергия. Тя също така помага за намаляване на теглото и мазнините в тялото, и премахва токсините. Докато тялото губи тегло, токсините се освобождават, и може да се реабсорбират. Важно е нашият организъм да се изчисти от тези токсини възможно най-бързо. Способността на хлорелата да абсорбира токсини и тежки метали, пребиваващи в телата ни, улеснява елиминирането и предотвратяването на реабсорбция им.

Изследванията върху хлорелата разкриват още, че тя може да забави процеса на стареене, понижава кръвната захар и холестерола и е много хубаво да присъства във вашия отбор от суперхрани.

Кашу

Кашуто е дърво, което произхожда от рода Anacardiaceae. Отглежда се предимно в Бразилия, Мозамбик, Танзания, Кения и Индия. Много хора го консумират заради полезните му свойства.

 В 100 грама индийски фъстък, както го наричат още, има 553 калории, 44 грама мазнини, от които 8 ненаситени, същото полиненаситени и 24 мононенаситени. Това количество съдържа още 12 мг натрий, 660 мг калий, 30 г въглехидрати и 6 г захар. В този вид ядки няма холестерол, затова се препоръчват в много диетични режими.

Тези ядки са богати на фосфор, магнезий, цинк и имат силни антиоксидантни свойства, като ни предпазват от различни заболявания.

Проучване на Националния център по биотехнологична информация на САЩ показва, че кашуто е полезно за здравето на сърцето. Консумацията на ядките влияе положително върху оксидативния стрес, възпалението и съдовата реактивност. Освен това те намаляват количеството на лошия холестерол (LDL) в тялото.

Редовният прием на кашу може да намали риска от развитие на заболявания, свързани с кръвообращението. В индийския фъстък има голямо количество мед, което премахва свободните радикали от тялото. От друга страна, ако имаме дефицит на този минерал, ще получим и недостиг на желязо. Затова е важно да приемаме кашу и други ядки, богати на мед.

Кашуто още подобрява зрението и състоянието на кожата, както и храносмилателния тракт. Разбира се не бива да забравяте да накиснете кашуто във вода за около 2-3 часа преди консумация.(Повече за темата с накисването на ядките, може да прочетете в отделна статия статия на тази тема, която е качена в блога ми.)

Конопени семена

Макар съвсем малки като размер, семената на конопа са изключително богати на полезни вещества. Можете да ги добавяте към овесените ядки, смутито или домашно изпечения хляб, да ги консумирате под формата на тахан от конопено семе или да използвате масло от конопено семе към соса за салатата. Конопените семена имат мек, ядков вкус и се вписват добре в разнообразие от рецепти.

Който и вариант да изберете, няма да сбъркате, защото тези семена ни предлагат идеалния баланс между Омега 3 и 6 мастните киселини и са богат източник на витамин Е.

Конопените семена са и отличен източник на протеин – имат над 25%, като за сравнение в семената от чия и лененото семе съдържанието на протеин е около 16-18%.

Семената съдържат високи количества от аминокиселината аргинин, която произвежда азотен оксид в организма. Азотният оксид кара кръвоносните съдове да се разширяват и отпускат, като по този начин намалява високото кръвно налягане и понижава риска от развитието на сърдечно-съдови заболявания.

Конопените семена повлияват добре кожни заболявания, както и за храносмилането.

Какао

В какаото се съдържат важни съединения, които влияят изключително добре на здравето. Ползите са много и разнообразни. Сред тях са понижаването на високо кръвно налягане, понижаване на холестерола, затлъстяването и борба с диабета. Какаото влияе положително на хроничната умора и различните невродегенеративни заболявания. То е един от най-богатите източници на антиоксиданти, желязо, магнезий и хром. Какаото подобрява кръвната циркулация. По магически начин повишава нивата на серотонина в мозъка и стимулира ендорфините, като се превръща в антидепресант и подобрява настроението. Това растение е култивирано хиляди години от ацтеките, като дори е използвано за парично средство.

Не много рядко обаче се среща и алергия към какаовия белтък, а за хората, които са предразположени към хистаминови реакции, е препоръчително да избягват какаовите продукти. Добър заместител на какаото е брашното от рожков.

Чиа семена

Те са богати на омега-3 мастни киселини, антиоксиданти, минерали и фибри, затова са и една от най-предпочитаните суперхрани. Ползите на това малко семе са многообразни – от загуба на тегло до намален риск от сърдечни заболявания. И най-важното – не съдържа глутен, което я прави подходяща за хората с глутенова ентеропатия. Всъщност думата “чиа” на езика на ацтеките означава “сила”.  Това не е случайно – ацтеките са смятали, че консумацията на тези чудодейни семенца ги зарежда със сила и енергия. Днес, чиа семената присъстват в менюто на хиляди хора по цял свят под всякаква форма – като поръска, в печива, смутита, пудинги и много други.

Две супени лъжици чиа съдържат около 11 грама фибри. Това е половината от препоръчителното дневно количество за жени (25 грама) и около една трета за мъжете (38 грама). Фибрите са съществена част от здравословното хранене. Консумирането им може да намали холестерола, да ограничи риска от коронарна артериална болест и да намали риска от дивертикуларна болест, която причинява възпаление на червата.

Чиата е добър източникна протеин. Две супени лъжици семена от чиа съдържат около четири грама протеин. Те са пълноценен източник, което означава, че в тях се намират всичките девет аминокиселини, които тялото не е в състояние да произведе самостоятелно.

Семената от чиа са чудесен източник на омега-3 мастни киселини, които могат да намалят риска от сърдечни болести и инфаркт. Намиращите се в семената от чиа омега-3 мастни киселини са свързани с по-ниски нива на лошия холестерол, който повишава риска от проблеми със сърцето. Сред растителните източници на омега-3 мастни киселини, семената от чиа са с най-голяма концентрация.

Омега-3 мастните киселини, като тези, открити в семената от чиа, предотвратяват също възпалението в тялото по време на болести, стрес и вируси. Доказано е също, че кофеиновата киселина – антиоксидант, открит в семената – се бори с възпалението в тялото. „Това е естественият начин на организма да се справи с вредните чужди вещества“, казва д-р Милър пред Insider. То е нормално за определен период от време, но ако продължава твърде дълго, може да причини хронично възпаление.

Семената от чиа съдържат няколко различни вида антиоксиданти, включително кофеинова киселина, хлорогенова киселина, мирицетин, кверцетин и кемпферол. Антиоксидантите помагат в борбата срещу производството на свободни радикали в организма, които увреждат клетъчните молекули. В определено количество те са необходими за здравето ни, защото помагат в лекуването на инфекции. Когато обаче свободните радикали превъзхождат антиоксидантите, се получава оксидативен стрес, който може да доведе до клетъчна смърт и е свързан с болести като рак.

Семената от чиа съдържат големи количества калций – 18% от препоръчителния дневен прием в две супени лъжици. Проучване от 2018 година установява, че те подобряват минералната плътност на костите.

Освен в смути, ние често приготвяме с нея и пудинг.

Асай бери (акай бери)

Те са малки лилави плодчета, наподобяващи боровинки, които растат на палмови дървета в дъждовните гори на Амазонка. Консумирани от амазонските племена от хилядолетия, асай бери стават популярни в Европа едва в последните години. Малките плодчета имат приятен вкус и са чудесна добавка към хранителния режим на малки и големи.

Акай бери подтиска апетита, ускорява метаболизма и повишава енергията. Тя е суперхрана, която не само може да помогне за загубата на нежеланите килограми, но и за поддържането на здравословно тегло.

Те са богати на антисианини, вид растителни антиоксиданти, които спомагат за намаляване на холестерола. Боровинките Акай са и източник на растителни стероли, които укрепват сърдечно-съдовата система, като предпазват от съсиреци в кръвта, подобряват циркулацията на кръвта и отпускат кръвоносните съдове.

Бразилците от векове ползвата Акай бери за борба с кожни заболявания. Много съвремени козметични продукти също съдържат Акай бери. С изключително високи нива на растителни антиоксиданти, Акай бери спомага за забавянето на процесите на стареене и намалява увреждащото действие на свободните радикали върху кожата. Боровинката Акай е сред най-богатите източници на антиоксиданти на планетата. Тя съдържа 10 пъти повече антиоксиданти от гроздето и два пъти повече от обикновените боровинки.

Акай бери има високо съдържание на фибри, което съчетано с нейните антиоксидантни свойства, съдейства за оптималното функциониране на храносмилателната система.

Подобрява издържливоста и помага за намаляване на чувството на умора и изтощеност.

Пшенична трева

Увеличава броя на червените кръвни клетки; изчиства кръвта, органите и стомашно-чревния тракт, стимулира обмяната на веществата, подобрява функцията на щитовидната жлеза..

Намалява киселинността в кръвта и облекчава пептични язви, улцеронен колит, запек, диария и други стомашно-чревни оплаквания.

Детоксикира черния дроб и кръвта, неутрализира химическите замърсители от околната среда.

Високото съдържание на хлорофил снабдява кръвта с кислород. Ако държите жива пшенична трева близо до леглото си, тя ще увеличи кислорода във въздуха и ще генерира здравословни отрицателни йони, които подобряват съня.

Спомага за намаляване на вредните ефекти на радиация, благодарение на ензим с противовъзпалително съединение.

Други суперхрани, които може да включите в менюто си са:

Макадамия

Тази ядка е виокоенергиен източник и благоприятства здравето на сърцето. Макадамията съдържа голямо количество витамини от В-групата, фибри и минерали.

Кокосов орех

Консумацията на кокосов орех повишава енергията, ефективно изгаря мазнините и подобрява щитовидните функции. Помага при абсорбирането на мастно разтворимите витамини и други важни хранителни вещества. Суровият кокос е добър източник на манган, желязо и фибри. Той е с ниско съдържание на натурални захари. Векове наред полинезийците използват кокосовите орехи за основна храна, което обяснява защо те са с най-ниска сърдечно-съдова заболяваемост в целия свят.

Алое вера

Още една суперхрана, която е лесна за отглеждане дори и вкъщи. Неговото полезно действие е доказано при кожни проблеми и за лечение на различните храносмилателни проблеми. Това изключително растение нормализира кръвната захар, намалява възпаленията и има благотворно действие върху бъбреците.

Келп

Келп са големи водорасли, които растат в богатия на хранителни вещества подводен свят на плитководните океани. Принадлежат към класа на кафявите водорасли и растат удивително бързо – с по половин метър на ден. Изсушени и стрити на прах, водораслите келп стават популярна хранителна добавка и се използват предимно за допълване на хранителния режим с йод.

Препоръчителната дневна доза е 1/4 ч.л. на всеки 4 дни. Ако не сте използвали келп досега, препоръчвамв и да започнете с още по-малка доза и постепенно да увеличите количеството, докато достигнете 1/4 чаена лъжица. Консумирайте в смути, в прясно изцеден сок или добавете към супи, сосове и други готвени ястия.

Моринга

Консумирана от векове в района на Хималаите, днес моринга се култивира, за да се използват всички нейни части – с шушулките й се пречиства водата, от семките й се извлича масло за козметични цели, а листата й се готвят като спанак или се стриват на прах и служат като хранителна добавка. Смята се, че действа благотворно върху дейността на имунната система.

Препоръчителната дневна доза е 1 ч.л. ден. Ако приемате моринга за първи път, започнете с 1/2 ч.л. на ден и постепенно увеличете количеството. Добавете към фрешове, смутита, мюсли или в готови ястия, след като термичната обработка е приключила. Съчетайте морингата с лимон или подсладител, ако желаете да туширате специфичният й вкус.

Шийтаке – гъби на прах

Гъбите шийтаке растат естествено в Източна Азия, където се използват както в кулинарията, така и в традиционната източна медицина от хилядолетия. Изсушеният прах е по-популярен от пресните гъби, защото може да се съхранява дълго време и да се използва директно като подправка при готвене. Смята се, че гъбата действа благотворно върху дейността на имунната система.

За да си приготвите чай от шийтаке, залейте 1 ч.л. от праха с 250 мл. вряла вода. Оставете да се запари за 10-15 минути и консумирайте като чай. Може да се добавя към фрешове и смутита. В кулинарията се използва най-често за подправяне на супи, сосове, дресинги. Комбинира се добре с тофу и сотирани зеленчуци.

Други гъби на прах, които се считат за суперхрани са рейши, майтаке и чага.

Ашваганда

Наричана още индийски женшен, е популярна билка в традиционната индийска медицина. В Индия изсушеният й корен е бил използван за укрепване на организма. Днес ашваганда се приема за успокояващ адаптоген – смята се, че повлиява добре състояния като стрес, безсъние и тревожност.

Препоръчителната дневна доза е 1 ч.л. на ден, разпределена в 2 или 3 приема. Ако приемате ашваганда за първи път, започнете с 1/2 ч.л. на ден и постепенно увеличете количеството. Добавете към топла вода, фреш или шейк, за предпочитане преди лягане. Не приемайте ашваганда, ако сте чувствителни към растения от семейство Картофови, както и при бременност, кърмене, заболяване на щитовидната жлеза или при повишени нива на желязо в кръвта.

Разбира се има ощемного суперхрани, които не съм споменала тук, но с времето ще говорим и за тях.

Съветът ми към вас е да не се затрупвате с много и различни суперхрани, които не познавате добре и не знаете за какво могат да ви бъдат полезни. Най-добре е да вземете две-три от тях, за които сте прочели или сте се консултирали със специалист преди това, за да сте сигурни, че са подходящи за вас.

В заключение мога да кажа, че суперхраните са екзотични храни –  билки, плодове или семена на прах, които идват от различни краища на света и внасят разнообразие в ежедневното хранене. Някои от тях се добавят към сутрешната закуска или смути, а други – към енергизиращи напитки след спортни занимания и физическo натоварване.

За да се възползвате от предимствата на суперхраните, е важно да ги консумирате сурови и в първоначалното им състояние. Ако приемате супер храни по този начин, вие със сигурност ще се възползвате от техните истински ползи. Защо е толкова важно да се ядат сурови? В съвременните производствени процеси се елиминира голяма част от хранителните стойности. Понякога дори всички добродетели на суперхраните се свеждат до нула поради тези процеси.

Като цяло, храненето трябва да е богато, разнообразно и сезонно, да се добавят суперхрани и да му се наслаждаваме.