Екадаши – дни за физическо и духовно пречистване и зареждане

Телата ни имат естествена система за самопречистване, за поддържане на чисто, здраво тяло, включително и „реката на живота“ – нашата кръв. Важно е да поддържаме цялостното здраве на тялото си – от главата до петите – да функционира добре, така че нищо да не се поврежда.

Гладуването е най-добрият детоксикиращ метод. То е най-ефективният и най-безопасен начин да се засили изхвърлянето на отпадъчните натрупвания и да се ускори процесът на чудодейното самолекуване и самоздравяване, който ви поддържа здрави и млади.

Гладуването спомага за вътрешното разглеждане. По време на гладуване тялото интуитивно разлага и унищожава единствено веществата и тъканите, които са повредени, болни или ненужни. Дори едно кратко гладуване от 1 до 3 дни, ще ускори прочистването на черния дроб, бъбреците, белите дробове, кръвообращението и кожата. При първите си гладувания може временно да почувствате главоболие, умора, неприятна телесна миризма, лош дъх, обложен език, тъй като тялото ви се прочиства. Моля ви да бъдете търпеливи към тялото си!

На санскрит думата Екадаши означава единадесет и с нея се обозначават дните, според Лунния календар, които са изключително благоприятни за пречистване на тялото, ума и душата. В тези дни се препоръчва пълно или частично въздържане от храна.

Екадаши – това са единадесетия ден след новолуние и единадесетия ден след пълнолуние (26-я ден след новолуние). Първият ден се намира във втора фаза, докато другият е в четвърта фаза. От всички дни през лунния месец, най-благоприятни и най-добри дни за пречистване са точно тези. Традицията за гладуване – пост на вода през тези дни, се практикува от хиляди години. Особено важно е било във ведическото време, когато хората са имали пълната информация какви храни са пригодени за хората, каква духовна практика да практикуват, как да живеят един пълноценен и смислен живот, за да осъществят мисията на човешкото раждане. Тогава се е практикувал пълен пост, което означава нито вода, нито храна. Самото гладуване започва вечерта в деня преди Екадаши, продължава през цялото Екадаши до сутринта на следващия ден, който се нарича Двадаши. Тогава може да се прекъсне. В българската традиция също има такъв пост, който е още по-дълъг, но се прави по-рядко и се нарича тримирене – това са първите три дни на великденския пост, в които не се яде и не се пие нищо.

Всички древни цивилизации са определяли и изчислявали дните и часовете според слънцето и луната, както и различното им влияние върху човешкото тяло. Фазите на луната са изключително важни за здравето ни и в зависимост от тях можем да се храним с определени продукти, да спазваме различни пости, дори да определяме количествата течности, които да приемаме.

Според съвременната наука атмосферното налягане на нашата планета варира изключително много както по-време на новолуние, така и на пълнолуние. Това се дължи на комбинацията от орбиталния път на Слънцето, Луната и Земята. Тази промяна в атмосферното налягане може да бъде наблюдавана чрез приливите и отливите в дните на новолунието и пълнолунието.

Дните Екадаши са пряко свързани с фазите на Луната. Въздържането от храна в тези дни се препоръчва, тъй като оказва изключително благоприятно въздействие върху пречистващите процеси в организма. Ако не можете да гладувате в тези дни, можете да преминете на плодова диета. Ако и това не е по силите ви, то се препоръчва в тези дни поне да ограничите приема на месо, риба, яйца, зърнени и бобови храни.

По време на поста на вода в организма се случват уникални неща! Тялото е пригодено така, че когато приема дадена храна, тя първо се сдъвква, после се разгражда и накрая се усвоява, а метаболитният остатък се изхвърля от организма. За всички тези дейности той използва около 75% от енергията си. По време на гладуване цялата тази енергия се пренасочва в пречистване на клетките, изхвърляне на различни отрови, които организмът е трупал, различни стари и „болни“ клетки, както и разни патогени. Това е единственият начин да се даде пълна почивка на всички храносмилателни органи. Тялото има уникалната способност да се възстановява, ако му се предоставят условия за това.

Доказано е, че при гладуване – воден пост от 28 дена, проведен от 40-годишен човек, тялото така се обновява, че след това започва да функционира като на 17-годишен. За такова дълго гладуване е необходима подготовка, както и задължително наблюдение от специалисти.

За подготовката е важен постът през дните на Екадаши всеки месец. Когато човек гладува по някакъв начин през тези дни според възможностите си и се храни през останалото време с растителна храна, постепенно здравето му се възвръща и става уравновесен, стабилен психически, щастлив и приветлив. Чак след това може да се увеличат дните за гладуване.

Д-р Йошинори Осуми, нобелов лауреат, доказва, че гладуването е най-добрият начин за пречистване на организма. Той е разкрил механизмите на автофагията – процес на събиране и рециклиране на ненужните части на клетката, на всякакъв натрупан в нея „боклук“, който се изчиства при разтоварването от храна. Също така при деленето на всяка клетка, се отлъчва и малка част от т. нар. теломери. Теломерите се намират от двата края на хромозомите и ги предпазват от разрушаване.

Тук ще споделя по-подробно за „Божията грешка“ или т.н. „теломери“.

През 70-те години на ХХ век., когато учените започнали да изследват човешката ДНК, забелязали, че има частици в двата края на молекулата, които не съдържат никаква информация, за разлика от всички други частици в нея. Тогава решили, че това са някакви безполезни части и ги нарекли junk DNA или „отпадъчна ДНК“. Дълго след това учените започнали да наричат тази частица „Божията грешка“, тъй като я считали за напълно безполезна.

Години наред се смятало, че клетката може да се дели безкрайно, но след известно време било установено, че това е невъзможно, тъй като когато клетката се дели, ДНК също се дели и в този процес се отделя малка частица от „отпадъчната ДНК“. Учените забелязали, че с отделянето на „отпадъчната ДНК“, животът на клетката намалява. Големината на тази „отпадъчна ДНК“, която била наречена „теломер“, определя продължителността на човешкия живот. Тоест, колкото по-големи частици от теломера се отделят и колкото по-бързо се случва това, толкова повече се ускорява процесът на стареене, а човешкият живот намалява.

Учените установили, че животът на клетката зависи изцяло от това колко пъти може да се дели, а това варира между 40 и 80 пъти, и колко от „отпадъчното ДНК“ се отделя при това делене. А когато теломерът изчезне напълно, клетката скоро загива. Така те разбрали, че тази „отпадъчна ДНК“всъщност не е „Божия грешка“, а е мембрана, предпазваща информацията в ДНК-молекулата от двете й страни. За това откритие през 2009 г. Елизабет Блекбърн, Карол Грейдър, Джак Шостак получават Нобелова награда за физиология или медицина.

След това учените започнали да провеждат множество експерименти с различни фокус-групи, като целта им била да намалят максимално деленето на клетките и големината на частиците, които се отделят от теломерите, за да забавят по този начин максимално процеса на стареене. След редица тестове забелязали, че при хора, които са подложени ежедневно на стрес, пушат, взимат интоксиканти, консумират месо, вредни храни и алкохол, се отделят значително по-големи частици от теломерите, заради което те остаряват по-бързо и вероятно умират по-млади. И обратното – при тези, които се хранят здравословно, спортуват и медитират намалявайки нивата на стреса, се отделят съвсем малки частици от теломерите. Освен това били проведени още изледвания, които установили, че приемът на калории играе важна роля в процеса на делене на клетката и теломерната смърт.

При едно изследване, проведено с група от около 40 човека, учените намалили приема на калории първоначално с 25% и резултатите били фантастични. Колкото по-малко калории приемали изследваните лица, толкова по-малко било клетъчното делене и теломерното отделяне. Но това не довело до добри дългосрочни резултати, тъй като хората, участвали в изследването, започнали да чувстват физическа слабост и отново се върнали към нормалния си прием на калории.

След редица други експерименти било установено, че подобен резултат може да бъде постигнат чрез пълно гладуване за 36 часа веднъж на две седмици.

Във Ведите това 36-часово гладуване е познато като Екадаши.

Комбинацията от следването на Екадаши поста на всеки две седмици и пълноценното растително хранене подобрява инсулиновата реакция, понижава холестерола в кръвта и удължава живота на теломерите, и разбира се,  продължителността на живота. Тя също помага за подобряването на психо-емоционалната стабилност, като подобрява нивата на невро-хормоните и намалява тревожността и депресията. И не на последно място влияе на детоксикацията на организма като помага за пречистването на токсини от кръвта и подобрява функционирането на бъбреците и черния дроб. Редовните гладувания, дори само по време на Екадаши, могат да удължат живота ни, да подсилят имунитета и така да ни предпазят от различни вируси, паразити и бактерии. Защото те не могат да виреят в чистото тяло. Удивително е как древната цивилизация е знаела за физическите, психоемоционалните, енергийните и духовните ползи на тези специални дни!

Дните Екадаши имат предимно духовна насоченост. По време на пост, енергиите в тялото се балансират. Ведите твърдят, че човек, който се въздържа на Екадаши от вода, храна, интимни отношения и сън, се пречиства от миналите си грехове. Във Ведите се казва още, че тези, които освен изброените ограничения, изпълняват и духовна практика, като киртан или джапа медитация, например, ще постигнат съвършенство и ще се освободят от самсара – колелото на раждането и смъртта. Затова тези, които искат да постигнат духовен напредък и съвършенство, винаги спазват Екадаши. Но дори и човек да не търси този духовен резултат, спазването на Екадаши винаги има много благоприятно влияние върху физическото тяло, ума и духа.

За да се проведе правилно самото Екадаши, е добре човек да смени по принцип начина си на хранене, като постепенно премине към изцяло или силно преобладаващо растително хранене, наблягайки на въглехидратни храни: ориз, картофи, просо, елда, царевица, киноа, лимец, овес, боб, леща, грах, мунг дал, както и повече плодове и зеленчуци, малко семена и ядки.

Различни начини за провеждане на Екадаши пост

Желателно е предишния ден, преди да започне самото гладуване, да се премине на разделно хранене – плодове, салати и по един вид зърнено ястие. Тези, които смятат да извършат по-строг пост, могат да направят един плодов ден, преди Екадаши.

Пълен пост

Не се приема нито вода, нито храна.

Захранване – прекъсване с една чаша вода, като се пие бавно, след 20 минути – друга чаша вода. След още 20 минути човек може да изяде един вид не много сладък плод и така да редува през два-три часа плодове до вечерта, когато може да изяде една салата със задушени зеленчуци. На следващия ден може да започне да се храни нормално.

Воден пост

Консумира се само вода.

Захранването е същото, като се прекъсва направо с плод.

Пост само на сокове

Могат да се консумират плодови и зеленчукови сокове, като се редуват през три часа. Може и само един вид сок.

Захранването е същото, както и при водния пост.

Плодов пост

Може да се приемат цял ден плодове, като препоръчваме да се консумира един вид на прием до леко засищане през минимум три часа.

Захранване – до обяд се продължава само с плодове. За обяд можете да си направите една салата в комбинация със задушени зеленчуци и един-два картофа. За вечеря – салата плюс задушени зеленчуци, плюс един вид зърнено безглутеново ястие.

За мен Екадаши е пречистване и зареждане на физическо и духовно ниво, прекрасен начин за детоксикация и поддържане на силен имунитет.

Следващия Екадаши пост е от 26 Февруари /07:09ч/ до 27 Февруари /04:42ч/. Важи за територията на България. Ако живеете извън територията на България преизчислете часовете в зависимост от часовата разлика между държавите.

В профила ми в Инстаграм /gerykostova/ ще споделям няколко дни по-рано кога са следващите Екадаши дни.